Dünya Kupası’nda sona yaklaşırken, unutulmaz yarı final karşılaşmalarını ve onlara damga vuran isimleri hatırlıyoruz.
2010 yılında Güney Afrika’da yapılan Dünya Kupası organizasyonu, tarihinde ilk kez Afrika kıtasında düzenlenmiş oldu. 2010 Güney Afirka finali de bir ilke imza attı, İspanya tarihinde ilk kez Dünya Kupası şampiyonu oldu.
Rusya, 32 takımın yer alacağı 2014 FIFA Dünya Kupası'nda tamamen kendi ligindeki oyuncular ile mücadele edecek olan tek takım olma özelliğini taşıyor.
FIFA Dünya Kupası, 1994’te ABD’nin konuğu oldu. Turnuva, ABD’de tribünlerin dolmayacağı tartışmalarına yol açsa da 3.587.538’lik ziyaretçi taraftar sayısıyla tüm tarihin en fazla seyirci çeken organizasyonu olarak tarihe geçti.
FIFA Dünya Kupası 1982 yılında İspanya'nın konuğu oldu. Format değişikliğine gidilen turnuvada takımlar ilk defa iki grup aşamasında mücadele etti. Takım sayısı ise 24'e çıktı.
2014 Brezilya ile birlikte beşinci kez Dünya Kupası'nda yer alacak olan Nijerya, Fenerbahçeli Emenike ve Rizespor’dan Oboabona ile 1994 ve 1998'deki gibi gruptan çıkmaya çalışacak.
Brezilya'da düzenlenecek olan 2014 FIFA Dünya Kupası ile üçüncü kez bu organizasyonda mücadele edecek olan Honduras'ın turnuva tarihinde galibiyeti bulunmuyor.
1958 FIFA Dünya Kupası, FIFA tarafından 1950 yılında evsahibi ülke olarak seçilen İsveç'te 8 - 29 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Bu turnuvanın en ilgi çekici özelliği efsane futbolcu Pele'nin ilk Dünya Kupası tecrübesi olması.
1966’daki FIFA Dünya Kupası 1960’ta FIFA tarafından evsahibi ülke olarak seçilen İngiltere’de 11 - 30 Temmuz tarihlerinde düzenlendi. İngiltere aynı zamanda Uruguay ve İtalya'dan sonra kupayı evinde kazanan üçüncü takım oldu.
Yunanistan, 12 Haziran - 13 Temmuz tarihleri arasında Brezilya'da düzenlenecek olan 2014 FIFA Dünya Kupası'nda üçüncü kez yer alıyor.
Bosna-Hersek, 12 Haziran – 13 Temmuz tarihleri arasında yirmicisi Brezilya’da düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası’na ilk kez katılacak.
FIFA Dünya Kupası’nın 2006 yılındaki durağı Almanya oldu. Finalde Fransa ile karşılaşan İtalya, tarihinde 4. kez şampiyonluğa ulaştı. Aynı maçta Zidane ise hem Materazzi'ye kafa atması hem de maçtan sonra futbolu bıraktığını açıklamasıyla büyük şaşkınlık yarattı.
Dünya Kupası, Amerika ve Avrupa’nın ardından ilk kez 2002’de Asya’da düzenlendi. Kuşkusuz Türkiye için en önemli turnuva bu oldu. Milli takım, 48 yıl aradan sonra katılma başarısı gösterilen kupada üçüncülüğü elde etti.
Meksika'dan sonra, 1990'da Dünya Kupası bu sefer de ikinci kez İtalya'nın konuğu oldu. Arjantin'le final oynayan eski Batı Almanya ise tarihinde 3. kez şampiyonluk kupasını evine götürdü.
Dünya Kupası'nın 1978'deki durağı o dönemde askeri rejim tarafından yönetilen Arjantin oldu. FIFA'nın bu kararı birçok ülke tarafından protesto edildi. Arjantin aynı zamanda tarihinde ilk kez Dünya Kupası şampiyonu oldu.
Daha önce üç kez FIFA Dünya Kupası'nda mücadele eden İran gruptan çıkma başarısı gösteremedi.
Brezilya'da düzenlenecek olan 2014 FIFA Dünya Kupası ile organizasyona üçüncü kez katılacak olan Ekvador, 2006 yılındaki gibi üst tura çıkmanın peşinde
FIFA Dünya Kupası ilk kez 1930 yılında Uruguay'da 13 takımla gerçekleştirildi. Turnuvanın şampiyonu ise evsahibi takım Uruguay oldu.
Japonya, 2014 Brezilya ile birlikte beşinci kez üst üste Dünya Kupası'na katılıyor.
Kolombiya, Brezilya'da düzenlenecek olan 2014 Dünya Kupası'nda Falcao'dan yararlanamayacak.
Dünya futbol tarihine efsane olarak geçen birçok yıldız ilk olarak U20 Dünya Kupası'nda mücadele ederek uluslararası seviyeye ilk adımını attı.
2002 yılında dördüncü olan takımda yer alan Hong Myung-bo'nun çalıştırdığı Güney Kore, art arda 8'inci kez FIFA Dünya Kupası'na katılıyor.
1998 organizasyonunda FIFA Dünya Kupası, 60 yılında ardından yeniden Fransa’da düzenlendi. Evsahibi Fransa’nın şampiyonluğuyla sonuçlanan 1998 Dünya Kupası, en fazla gol atılan turnuva olma özelliğini hala taşıyor.
1986 Dünya Kupası, aralarında turnuvaya ilk kez katılan Danimarka, Irak ve Kanada’nın da bulunduğu 24 takımın katılımıyla Meksika’da gerçekleşti. Turnuvaya damga vuran olay ise Maradona'nın, kendisinin de "Tanrı'nın eli" şeklinde tanımladığı golü oldu.
Art arda yedinci kez FIFA Dünya Kupası’nda yer alacak olan ABD, G grubunda Almanya, Portekiz ve Gana ile mücadele edecek.
Daha önce Jules Rimet Kupası adı altında düzenlenen ve 1974'teki turnuva ile birlikte FIFA Dünya Kupası olarak adı değiştirilen organizasyon, o sene yeniden Avrupa'ya döndü ve Batı Almanya'da düzenlendi.
12 Haziran -13 Temmuz tarihleri arasında Brezilya’da düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası’nda mücadele edecek olan Kosta Rika’yı daha önce şampiyonluk yaşamış zorlu rakipler bekliyor.
1970 yılında Amerika kıtasına taşınan Dünya Kupası'nı Meksika'nın evsahipliğinde Brezilya kazandı. Efsane futbolcu Pele, bu turnuvayla son kez Dünya Kupası'nda yer almış oldu.
Dünya Kupası organizasyonu, 12 yıllık bir aradan sonra 1962'de Güney Amerika kıtasına geri döndü. Şili'de düzenlenen turnuva tarihin en sert Dünya Kupası olarak geçti. 1. tur maçlarında Pele'nin de aralarında bulunduğu 37 futbolcu sakatlanarak turnuvaya veda etti.